Zoeken

De stilte achter het geluid.


Voor veel mensen is het herkenbaar, met name tijdens het werk: niet geconcentreerd en bij jezelf kunnen blijven in een drukke omgeving. In deze tijd van thuiswerken, in kantoortuinen, maar ook in diverse andere omgevingen kan je een vrij simpele oefening doen om rust te vinden en te behouden.


Voordat ik je deze oefening ga uitleggen, zal ik je eerst het voorbeeld van mijzelf schetsen. Vroeger kwam ik vaak overprikkeld thuis. Na een lange dag op de bouw, in de kou en de herrie kwam ik in een huis met kleine kinderen. Een huis dat vol lag met speelgoed en kinderen die aandacht wilden van papa. Ik kon die niet geven, ik wilde rust en sloot me af. Ik schoot in de verkramping van stress en ging steeds slechter slapen. Door alle opeenstapelingen ontwikkelde ik allerlei fysieke en mentale klachten.

Nu weet ik, dat ik als hsp-er gevoeliger ben voor prikkels dan andere mensen. Destijds was ik me niet bewust van wat er energetisch allemaal gebeurde. Ieder hard geluid in mijn omgeving – en dat zijn er nogal wat op de bouw – veroorzaakte onbewust een schrikreactie in mijn systeem. Daar reageerde ik dan op, door nog meer op mijn hoede te zijn. Wat er in werkelijkheid gebeurde is dat ik mijn aura weider uitzette, waardoor deze ijler werd en alles nòg makkelijker binnendrong. Ook werd ik hierdoor minder krachtig en raakte ik vermoeid. Een redbulletje of een koffie en een sigaretje en weer door. Dat hielp me dan weer om even door te kunnen gaan. Dat dacht ik…

In werkelijkheid verslechterde dit natuurlijk alleen mijn situatie!

De oefening die ik nu regelmatig toepas, heeft mijn leven veranderd. Op het moment dat ik overprikkelt dreig te raken, ga ik de geluiden observeren in plaats van me ervan proberen af te sluiten. Ik voel de overprikkeling aankomen doordat de geluiden luider lijken te worden, mijn oren gaan suizen en alles wordt één grote kakofonie. Door heel bewust te gaan luisteren op zo’n moment en door ieder geluid apart waar te nemen kom ik weer terug in mijn centrum. In mijn geval hoor ik dan bijv. iemand slijpen. Hoe klinkt een slijptol? Volledig observeren. Ik hoor ook iemand timmeren. Hoe klinkt een hamer die een spijker raakt? Volledig observeren. Tegelijkertijd staat er een zaagmachine aan. Hoe klinkt een zaag die door het hout gaat? Wederom volledig observeren. Op een gegeven moment neem ik waar dat de kakofonie verdwenen is en wordt het (bijna) een compositie. Dit is het moment dat de eerste rust terugkeert in mij. Dit is ook het moment om te gaan luisteren naar de stilte die achter alle geluiden verschuilt zit. Hier zit de echte oefening!

Maar die stilte is er en is echt waar te nemen als je alle geluiden als losse objecten kunt horen. In dit gedeelte van de oefening veranker ik mijn energie weer in mijn centrum. Doordat mijn energie nu gecenterd is, sluit mijn aura om mij heen. Hierdoor dringen de prikkels minder goed door en word ik niet overprikkeld. Probeer met deze oefening maar eens te spelen en vergeef jezelf als het je niet in één keer lukt. Oefening baart kunst.

Wil jij meer weten over je aura en deze leren voelen en beheren? Of eerst eens samen deze oefening doen? Neem dan gerust

contact op met mij. Ik ondersteun je graag in deze prachtige reis.

20 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

E.H.B.O.